Selecteer een pagina

SCHOOL DROPOUT

Zo’n 1 op de 3 studenten stopt al in zijn of haar eerste jaar met de studie. Ook ik ondervond tegenvallers na het maken van mijn studiekeuze. Met een VWO-diploma op zak maakte ik de gedurfde keuze om toch naar het HBO te gaan, een keuze waar ik heilig van overtuigd was, terwijl ik om me heen alleen maar tegengeluiden hoorde dat ik de verkeerde keuze zou gaan maken.

Weten wat het niet is, is ook handig om te weten.

In september 2021 ben ik met enthousiasme begonnen aan mijn studie International Business op Avans Hogeschool in Den Bosch. Ik had voor de zomer mijn Gymnasiumdiploma gehaald en had tegen ieders verwachting in gekozen voor een HBO-opleiding. Na wat open dagen bezocht te hebben, kwam ik tot de conclusie dat de universiteit niks voor mij zou zijn. Te theoretisch, teveel boeken, te weinig praktijk… De  opleiding International Business in Den Bosch leek voor mij de ideale uitweg. Een studie vol met projecten, samen met echte bedrijven. Ik was aanvankelijk heel enthousiast over het verloop van de opleiding, maar na het eerste blok sloegen de twijfels toe. Nooit gedacht dat ik het zou zeggen, maar ik miste het leren uit een boek.

Ik leerde naar mijn idee niet veel nieuwe dingen, en ik zag de rode draad in de opdrachten niet. Wat moet ik na dit blok kennen en weten? Hoe kom ik aan die kennis? Waar vrienden van mij tot in de late uurtjes zaten te strijden om de tentamens goed te maken, had ik na school niet veel te doen qua schoolwerk. Met deze feiten op tafel ben ik eerlijk tegen mezelf geweest en heb ik besloten te stoppen met de studie. Na dit besluit zelf genomen te hebben, heb ik dit thuis ook even medegedeeld. Geen discussie, het was mijn keuze, en we gaan door.

De juiste balans tussen theorie en praktijk.

Wat nu? De tijd ga ik vullen door te werken. Voor Janssen Media, en bij een extra bijbaantje om de week goed vol te krijgen. Ergens geniet ik er van om een vrij leven te leiden waar het een keer niet draait om cijfers en school. Alhoewel het werken me goed bevalt, wil ik in september 2022 met frisse moed starten aan een nieuwe studie. Ik realiseer me goed dat een studie belangrijk is voor je toekomst, dat je kennis nodig hebt van bepaalde zaken, zodat je later professioneel te werk kunt gaan. Ik blijf er echter bij dat de persoonlijkheid allesbepalend is, iets wat je niet kunt aanleren. Daar komt bij dat praktijkervaring enorm belangrijk is. Als ik kijk wat ik heb mogen leren door een eigen onderneming te starten, dan ben ik daar enorm dankbaar voor. Dat is niet gebeurd door een goed boek te lezen, maar door gewoon te beginnen.

Ik zal hier een balans in moeten vinden. Als basis zal ik toch naar de universiteit gaan, omdat ik mezelf anders tekort doe, en ik weet dat ik me er thuis zal voelen. Gooi ik daarmee mijn standpunt over praktijkervaring weg? Nee. Ik hoop dat ik op eigen intitiatief mijn studie kan verrijken met ervaringen in het bedrijfsleven, zodat ik de juiste balans zal vinden tussen theorie en praktijk.

Kom in contact!

+31 6 15 50 41 90

Adres

Michelslaan 42
5963 HC, Hegelsom
Limburg, Nederland

Email

info@janssen-media.nl

KVK

 77477278

Stuur mij een bericht!